Bilişim Teknolojilerinin Kullanıldığı Alanlar

28 18.178

Bilişim kelimesi bilgi ve iletişim kelimelerinin birleşimi ile oluşmuş bir yapıdadır. Bilgiyi oluşturabilmek, kullanabilmek ve ona erişebilmek günümüzde büyük öneme sahiptir. Yaşadığımız çağda bunu iyi bir şekilde gerçekleştirebilmek iletişimin gücüne bağlıdır. Bilişim teknolojileri ise işte bilginin iletişim halinde olduğu bütün bu gelişmeleri kapsamaktadır. Bilginin iletildiği bu alandaki her bir gelişme hayatımıza farklı bir şekilde etki etmeye devam etmektedir. Bilişim Teknolojilerinin Kullanıldığı Alanlar başlıklı konumuzda bu alanların hangileri olduğundan örneklerle bahsedeceğiz.

global ağ

Bilişim Teknolojilerinin Kullanıldığı Alanlar

Bilişim teknolojilerinin kullanıldığı alanlar farklı bir teknolojik gelişme ile her geçen gün daha da ilerlemektedir. Bugün aklımızı başımızdan alan bir teknoloji, yarın sıradan ve herkesin ulaşabildiği bir konumda yer alabilmektedir. Örneğin Apple Watch Series 4, yeni ivmeölçer ve jiroskop özellikleri sayesinde düştüğünüzü tespit edip, 60 saniye boyunca tepki vermemeniz durumunda acil sms ve arama işlemlerini otomatik olarak gerçekleştirebilecektir. Birkaç on yıl öncesine kadar sadece hayal edilebilecek bu gelişmeler, bilişim teknolojilerindeki gelişmeler sayesinde tüm insanlara fayda sağlayabilmektedir.

Günlük Yaşam

Bilişim Teknolojilerinin günlük yaşamdaki yeri: Müzik dinlemek, film izlemek ya da eğlenceli herhangi birşey yapmak için bilişim teknolojileri araçlarını kullanmaktayız. Farklı web ve telefon uygulamalarını keşfetmekte, güzel vakit geçirmek için bilgisayar, telefon, tablet ya da oyun konsolları üzerinden oyunlar oynamaktayız.

Eğitim

Bilişim Teknolojilerinin eğitimdeki yeri: Anaokulundan üniversiteye kadar her öğrenci notlarını, devamsızlık bilgilerini ve duyuruları internet üzerinden görebilmektedir. Öğretmenler etkileşimli ders yapmak için bilgisayar/akıllı tahta kullanmakta ve hazırladıkları sunularla veya görsellerle ders planlarını güçlendirmektedir. Birçok üniversite uzaktan eğitim ile açtığı bölümlerle sertifika / diploma vermektedir. Öğrenciler EBA ya da farklı e-öğrenme portallarını kullanarak öğrenme ortamlarını zenginleştirmektedir.

Sağlık

Bilişim Teknolojilerinin sağlıktaki yeri: Hastalığın tanımlanması ve hastaların tedavi sürecinde bilgisayarlı tomografi ve mikro cerrahi yöntemleri kullanılmaktadır. Artık 3B yazıcılarla da protezler ve organlar üretilebilmektedir. Hastalar 182 hattını arayarak veya MHRS (Merkezi Hasta Randevu Sistemi) üzerinden poliklinik randevusu alabilmektedir. Akıllı saatler ile sağlık uygulamaları kullanılabilmekte, kişi günlük yaktığı kalori miktarı ve hareket raporlarına ulaşarak sağlık bilgilerini anında görebilmektedir.

Bilişim Teknolojilerinin Kullanıldığı Alanlar - Sağlık - ultrason cihazı

Ulaşım

Bilişim Teknolojilerinin ulaşımdaki yeri: Navigasyon uygulamaları artık hayatımızın önemli bir parçası olmuştur. Gideceğimiz yere en yakın yol tarifini bu uygulamalarla öğrenebilmekteyiz. Herhangi bir ulaşım aracı (Otobüs, Tren, Uçak) bileti almak için bilişim teknolojileri araçlarını kullanmaktayız. Bütün uydular, uçaklar, hızlı trenler bilişim teknolojilerindeki gelişmelerle daha güçlü hale gelmektedir.

Güvenlik

Bilişim Teknolojilerinin güvenlikteki yeri: Güvenlik kameraları ve sistemleri artık daha akıllı çözümler sunmaktadır. Isı/Işık/Ses sensörleri ile ev ve işyerleri artık daha güvenli bir şekilde korunmaktadır. Akıllı Saatler ile ebeveynler çocuklarını uygulama üzerinden takip edebilmekte, nerede olduğunu anında görebilmektedir.

Bankacılık ve Alışveriş

Bilişim Teknolojilerinin bankacılık ve alışverişteki yeri: Neredeyse her bankacılık işlemi bankaya gitmeden internet bankacılığı üzerinden yapılabilmektedir. Sesli veya elektronik imzalar ile bankacılık işlemleri yürütülebilmektedir. Ayrıca bankamatikler bilişim altyapısı ile çalışmaktadır. İnternet üzerinden alışveriş yapmak ise artık neredeyse herkesin deneyimlemiş olduğu bir tecrübe olmuştur.

İletişim

Bilişim Teknolojilerinin iletişimdeki yeri: Telefon, tablet, bilgisayar, oyun konsolları veya televizyon üzerinden görüntülü/sesli konuşma yapılabilmektedir. Görüntülü konferanslar, seminerler düzenlenebilmekte, bir şirket başka bir ülkedeki çalışanı ile internet üzerinden bir toplantı gerçekleştirebilmektedir. E-posta veya farklı sosyal ağlar üzerinden iletişim kurulabilmektedir.

Bilişim Teknolojilerinin Kullanıldığı Alanlar - haberleşme - iletişim

Sinema ve Televizyon

Bilişim Teknolojilerinin sinema ve televizyondaki yeri: Bilgisayar teknolojisinin gelişmediği yıllarda bir senaryo yazarı kamera ile çekilemeyecek şeyleri senaryosuna dahil edemezdi. Bilgisayar efektlerinin gelişmesi ile senaryo yazarları hayal dünyalarına bir sınır koymadan hikayelerini oluşturmaktadırlar. Yeşil perde çekimler ile zorlu sahneler kolayca üretilebilmektedir. Animasyon teknolojisinin gelişmesi ile de tamamen bilgisayar üretimi, detaylarıyla baş döndürücü animasyon filmleri yapılmaktadır.

Mühendislik ve Mimarlık

Bilişim Teknolojilerinin mühendislik ve mimarlıktaki yeri: Bilişim teknolojilerinin kullanıldığı alanlar arasında mimarlık ve mühendislik üretim ve sanayi ile de bağlantılı bir şekilde gelişim göstermiştir. Günümüzde bir binanın temeli atılmadan önce her türlü detay bilgisayar üzerinde çizilmekte ve tasarlanmaktadır. 3 boyutlu modelleme programları bu alanda fazlaca kullanılmaktadır. Mühendislikte simülasyon yazılımları ile bir ürün daha üretilmeden her türlü testten geçirilmektedir. 3 boyutlu yazıcılar ile prototipler üretilmekte, birçok bilgisayar programı da bu süreçte yer almaktadır.

dijital çizim

Üretim ve Sanayi

Bilişim Teknolojilerinin üretim ve sanayideki yeri: Otomobil sanayisindeki gelişmeler, donanım sektöründeki gelişmeler, savunma sanayisindeki gelişmeler başta olmak üzere artık her fabrika daha akıllı ve daha insansız işlemektedir. Endüstri 4.0 ise, üretim ve sanayi teknolojisinde robot teknolojisi ile beraber gelinecek son noktayı tanımlamak adına ortaya çıkmış bir kavramdır.

Yukarıda birkaç defa Apple Watch’tan bahsettik. Eğer bu akıllı saati yakından tanımak isterseniz Neden bir Apple Watch almalısınız? başlıklı yazımızı okumanızı da tavsiye ederiz.

Görüşmek üzere

 

28 Comments
  1. Sergen says

    Çok başarılı bir yazı olmuş. Bilişim alanı hakkında böyle yalın ve anlaşılır bir makale hazırlamış olmanızdan dolayı tebrik ederiim.

    1. admin says

      Beğenmenize sevindik. Teşekkürler

      1. Ben says

        Çok iyi

      2. cansu says

        güzel

    2. dongo says

      güzel

  2. celal says

    Teşekkürler

  3. Anonim says

    harika

  4. ereb says

    çok güzel. sağolun

  5. şevval says

    işimi gördüm sağolun

  6. Anonim says

    Güzel

  7. Okulluu says

    Ben 5. Sınıfa gidiyorum çuk teşekkür ederim

    1. admin says

      Biz teşekkür ederiz. Derslerinde başarılar dileriz.

  8. 5. sınıf öğrencisi says

    çok güzel bende 5. sınıfa gidiyorum çok yararıma dokundu . çok sağolun .

  9. ??? says

    Çok yardımcı oldu.

  10. furkan says

    çok güzel bir site

  11. Celal says

    Harika olmuş ödevini yaptım teşekkürler

  12. Nihal Demirci says

    Ben çok beğendim harika bir çalışma olmuş ellerinize sağlık ❤❤❤

  13. Nihal Demirci says

    Harika bir çalışma olmuş ellerinize sağlık❤❤❤

  14. adem says

    Çok teşekkür ederim çok açıklamalı bir anlatım olmuş
    Ve çok detaylı

  15. Anonim says

    çok güzel bir yazı bu konu hakında bilgi almamı sağladığınız içi teşekkür ederim.

  16. Anonim says

    Çok iyi

  17. Anonim says

    tşk

  18. Anonim says

    Çok guzel eline saglik

  19. İlimdar says

    Efsane şekilde yapılmış grafiklerinizi beğendim

  20. Ibrahim says

    Hoca ödev kontrolü etti en çok benimkini beğendi sağolun

  21. Anonim says

    iyi

  22. bad guy says

    şaka şaka çok güzel

  23. Mervenur says

    Bence muhteşem bir yazı olmuş elinize sağlık

Leave A Reply

Your email address will not be published.