Excel Uygulama Örnekleri #1 – Oyun Sonucu

1 1.783

Microsoft Excel Nedir?

Excel, hesaplama ve tablolama işlemleri için Microsoft firmasının sunduğu bir uygulamadır. Microsoft Excel ile kolaylıkla ve hızlı bir şekilde hesaplamalar yapabilir, verilerinizi tablolar halinde kaydedebilirsiniz. Excel Uygulama Örnekleri #1 başlıklı bu yazımız ile Excel’i kolayca öğrenebileceksiniz.

Excel’e Giriş Uygulaması – Excel Uygulama Örnekleri #1

Bu yazımız ile Excel’in temel işlevlerini anlatmayı amaçlıyoruz. Bu örneği takip ederek, Excel’in en temel kurallarını ve formüllerini öğrenmiş olacaksınız.

Excel Tablo Yapısı

Bir Excel dosyası açtığınızda, standart olarak 3 Sayfa ile gelir. Bu sayfaları ekleyip silebilirsiniz. Sayfalar arası farklı veriler girebilirsiniz. Biz bu uygulamamızda Sayfa1 üzerinde çalışacağız.

Excel tabloları satır ve sütunlardan oluşur. Satırlar harflerle, sütunlar ise sayılarla adlandırılır. Satır ve sütunların kesiştiği tablo yapısına Hücre denir. Bir hücreyi adlandırırken önce sütun adını, sonra satır adını söyleriz. Örneğin B5, B sütunundaki 5. satırı ifade eder.

Uygulama’da Neler Yapacağız?

  • Excel Veri Girme

  • Excel Toplama Yapma

  • Excel Ortalama Alma

4 kişi bir oyunu 3 defa oynamıştır. Oyunda alınabilecek maksimum puan 100’dür. Her bir oyundan aldıkları puanları tablo halinde yazacağız ve bu 3 oyundan aldıkları toplam puanı hesaplayacağız. Aynı zamanda 3 oyun sonunda elde ettikleri ortalama puan değerini de hesaplayacağız. 

1. Adım – Excel’de Temel Tablo Yapısını Oluşturun

A1 hücresine gelin, Oyuncu yazın ve Enter’a basarak yazdığınızı onaylayın. Sonra B1 hücresine gelin (Yön tuşları ile veya Fare ile tıklayarak) Oyun 1 yazın. C1 ve D2 hücrelerine Oyun 2, Oyun 3 yazarak devam edin.

Excel uygulama Örnekleri

Kişilerin altına 4 kişinin adını yazın ve bu 4 kişiye 3 oyunda 100 üzerinden rastgele puanlar verin.

Excel uygulama Örnekleri

2. Adım – Excel’de İlk Formülünüzü Yazın – Excel’de Toplama İşlemi

Bu uygulamamızda iki tane toplama yöntemi öğreneceksiniz. E1 Hücresine 1. yöntemimiz için Toplam 1 yazın.

Excel uygulama Örnekleri

E2 hücresine ilk formülümüzü yazacağız. Peki nasıl? Excel ile hesaplama yaparken hücre isimlerini kullanabiliriz. Böylelikle o hücredeki değer hesaplamamızda kullanılır. Yani resimdeki örnek üzerinden konuşacak olursak, toplam formülünü yazarken 93+52+82 şeklinde bir hesaplama formülü yazmamız yanlış olacaktır. Bunun yerine hesaplamalarımızda direk hücre isimlerini kullanabiliriz. Yani B2+C2+D2 şeklinde hesaplama yapabiliriz. Bu yazdığımız ifadeye sadece tek bir ekleme yaparak şimdi E2 hücresine yazabiliriz. Bu da, ifadenin başına = koymak olacak. Çünkü Excel’de hesaplamalar, formüller = ile başlamak zorundadır. = ifadesi ile Excel o hücrede hesaplama yapacaktır.

Şimdi E2 hücresine =B2+C2+D2 yazın ve Enter tuşuna basın.

Excel uygulama Örnekleri

3. Adım – Excel’de İkinci Toplama Yöntemi

2. Adımda yaptığımız toplama işleminin şu tür bir dezavantajı olacaktır. Evet, sadece 3 hücreyi topladık ve yazarken çok uzun bir hesaplama formülü yazmadık. Peki ya 20 tane hücreyi toplama ihtiyacı duysaydık? Her hücrenin adını tek tek elimizle yazmak hata yapma olasılığımızı arttırırdı, hem de zaman kaybına neden olurdu. Bu yüzden Excel’de daha işlevsel bir toplama formülü oluşturulmuş: TOPLA formülü.

Şimdi F1 hücresine Toplam 2 yazın ve F2 hücresine şu formülü yazın.

=TOPLA(B2:D2)

Excel uygulama Örnekleri

Topla formülünün parantezinin içindeki kısım toplama yapılacak hücreleri belirtmektedir. Buradaki : (iki nokta üstüste) ifadesi ise bir hücre aralığını tanımlamaktadır. B2:D2 ifadesi, B2’den başlayıp D2’ye kadar olan tüm hücreleri kapsamaktadır. Topla formülü aradaki hücreleri otomatik olarak toplama dahil eder. Yazdığınız formül sonrasında Toplam 1 ve Toplam 2 hücrelerinin eşit olduğunu ve aynı şeyi hesapladıklarını görmüş olmanız gerekir.

4. Adım – Excel’de Ortalama Alma – Excel Uygulama Örnekleri #1

G1 hücresine Ortalama yazın ve G2 hücresine de ilk ortalama formülünüzü yazmak için hazır olun. Burada TOPLA formülüne benzer yapıyı kullanacağız, sadece formülümüzün adı değişmiş olacak: ORTALAMA

=ORTALAMA(B2:D2)

Excel uygulama Örnekleri

5. Adım – Formülleri Diğer Hücrelerde Çoğaltmak

Bu yazdığımız formülleri diğer kişiler için de yazmak istiyoruz. Herkes için tekrar elimizle yazmak gerçekten büyük vakit kaybı olur. Bunun da kolay bir yöntemi mevcut. Bir hücrenin üzerine tıkladığınız zaman sağ altında siyah bir noktanın belirdiğine dikkat edin. Bu nokta, bir hücreyi diğer hücrelere kopyalarken kullandığımız noktadır. Şimdi E2 hücresine tıklayın. Sağ altındaki bu siyah noktaya fare ile tıklayın ve düğmeyi bırakmadan aşağı doğru çekin. Bu işlem, formülünüzü diğer hücrelere de çoğaltacaktır. Örneğin E3 hücresine çift tıkladığınızda, formülün doğru bir şekilde =B3+C3+D3 şeklinde çoğaltıldığını göreceksiniz.

Excel uygulama Örnekleri

Aynı işlemi diğer Toplam 2 ve Ortalama formülleri için de gerçekleştirin ve herkesin puanını hesaplayan formülleri oluşturun.

6. Adım – Maksimum ve Minimum Değer Bulma

Şimdi Kişilerden Hasan’ın altında En Yüksek ve En Düşük satırlarını oluşturacağız. Bir sütundaki en yüksek ve en düşük değeri bulan bir formül yazacağız. Bunun için kullanacağımız formüller MAK ve MİN.

=MAK(B2:B5)

Excel uygulama Örnekleri

=MİN(B2:B5)

Excel uygulama Örnekleri

Bu formüller B2’den başlayıp B5’te biten hücreler aralığında en yüksek ve en düşük değeri bulacak. Şimdi 5. adımda öğrendiğimiz yöntemle yan sütunlara bu formülleri çoğaltabilirsiniz.

7. Adım – Excel’de Biçimlendirme

Excel Uygulama Örnekleri #1 yazımızda artık son dokunuşları yapma vakti geldi.

Oluşturduğunuz tabloyu daha okunaklı ve göze hoş yapmak adına biraz biçimlendirmeye kimse hayır demez. Aşağıdaki minik gösterimde olduğu gibi, birden fazla hücreyi seçerek dolgu ve yazı tipi renklerini değiştirin. Kenarlıklar -> Tüm Kenarlıklar seçeneği ile hücre kenarlıklarını belirleyin. Kalın ve İtalik yazımları da deneyebilirsiniz.

Excel uygulama Örnekleri

Bu yazımızda Excel’in temel işlevlerini hızlı bir şekilde anlatan bir uygulama ile karşınızdaydık. Excel hakkındaki her türlü sorularınız için yorum bölümünü kullanabilirsiniz. Excel Uygulama Örnekleri serimiz farklı örnekler ile devam edecek.

Microsoft Office ailesinin diğer bir ürünü olan Powerpoint programı ile hazırlanmış farklı bir uygulama için Powerpoint Uygulama Örnekleri #1 başlıklı yazımıza da bir göz atabilirsiniz.

Görüşmek üzere…

1 Comment
  1. cengiz says

    Excel uygulaması hakkında bilgilendirici yazı olmuş tebrikler

Leave A Reply

Your email address will not be published.