Makey Makey Nedir?

0 974

Eğitimin içinde olan herkes son yıllarda Kodlama, Robotik, STEM, Arduino, Artırılmış Gerçeklik, Hologram gibi farklı terimleri daha fazla duyuyor ve bu kavramların eğitimde gittikçe daha fazla yer almasına tanıklık ediyor. Bu yazımız, bu kavramları derinlemesine işlemekten ziyade, bu kavramlar doğrultusunda değişen eğitim anlayışında farklı araçlar kullanmak isteyen öğretmen ve öğrencilere hatta ebeveynlere Makey Makey aracını tanıtmak olacaktır.

Makey Makey, USB bağlantısı ile bilgisayara bağladığınız ve bilgisayara komutlar gönderebildiğiniz bir giriş aygıtıdır. Fakat bu giriş (komut verme) aygıtını hayal gücünüzle istediğiniz gibi tasarlayabilmek sizin elinizde. Çünkü çalışma prensibi çok basit: Onu yeter ki iletken olan bir nesne ile kullanın. İsterseniz bir insan, isterseniz bir meyve, isterseniz bir oyun hamuru, isterseniz bir çatal, isterseniz bir bitki -ki örnekler daha da çoğaltılabilir- Makey Makey ile bilgisayara komut vermek için kullanılabilir.

Peki Makey Makey bunu nasıl başarıyor? Çalışma prensibi nedir?

Makey Makey ile beraber yeterli sayıda krokodil kablo da gelmektedir. Krokodil kablonun bir ucunu ana modülüne, bir ucunu da iletken olarak kullanacağınız nesneye takmalısınız. Modülü USB ile bilgisayara bağladıktan sonra da artık giriş aygıtınız kullanıma hazır! Makey Makey varsayılan olarak yön tuşları ve boşluk tuşlarına atanmıştır. Modülde bu bölümlere bağladığınız her nesne artık o tuş görevini görecektir. Yukarı tuş ise yukarı tuş, boşluk tuşu ise boşluk tuşu.

makey makey

Artık geriye tek bir şey kaldı. Ana modülde topraklama bölümüne bağladığınız krokodil kablosunun diğer ucunu da bir elinizde siz tutmalısınız ki Makey Makey ile verdiğiniz komutlar iletkenlik prensibi sonucunda çalışsın ve bilgisayar verdiğiniz komutu algılayabilsin.

Makey Makey Projeleri

Makey Makey ülkemizde daha çok TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarları (daha genel adıyla TÜBİTAK Bilim Fuarları) çerçevesinde geliştirilen projelerde karşımıza çıkmaktadır. Çünkü çok eğlencelidir, hayal gücünüze göre istediğinizi yapabilirsiniz ve herkesin yüzünde koca bir gülümseme bırakır.

Muzla çalışan bir piyano uygulaması, elmalarla oynanan bir elma toplama oyunu, gerçekten zıpladığınızda zıplayan bir oyun karakteri… bu tür farklı ve eğlenceli projeler yaratabilirsiniz ya da öğrencilerinizin, çocuklarınızın hayal gücüne bırakabilirsiniz.

Firmanın kendi ürettiği uygulamalara şu adresten ulaşabilirsiniz.
http://labz.makeymakey.com/d/

Ya da Scratch ile kendi uygulamanızı istediğiniz gibi siz de oluşturabilirsiniz. Yeter ki uygulamanız ya da oyununuz yön tuşları ve boşluk tuşu komutları ile çalışsın.
İşte bir örnek: http://scratch.mit.edu/projects/218352667/

Bu eğlenceli aracı satan birçok e-ticaret sitesine küçük bir arama sonrası ulaşabilirsiniz. Fiyatı ile de kolay ulaşılabilir bir seviyede duruyor olması sevindirici ve herhangi bir kurulum olmadan tak-çalıştır çalışmasından dolayı da alınacak keyfi garanti ediyor. Daha detaylı bilgi için http://makeymakey.com  adresini ziyaret etmeyi unutmayın. Umarız bu yazı bu aracı yakından tanımanıza, eğlenceli vakit geçirmenize ve yeni şeyler öğrenmenize yardımcı olacaktır.

alkışla yanan lamba ve evArduino ile Alkışla Yanan Lamba Nasıl Yapılır? yazımızı da okumadan geçmeyin.

Görüşmek üzere…

Leave A Reply

Your email address will not be published.