Nomofobi Nedir? Teknolojinin Etkileri Nelerdir?
İnsanoğlu, günümüzde teknolojiyi seyahat etmek, iletişim kurmak, öğrenmek, iş yapmak ve rahat yaşamak için kullanmaktadır. Son yüzyıllarda dünyayı değiştiren teknoloji, bizim için çok önemli bir rol oynarken, üzerimizde birçok olumlu ve olumsuz etkiler bırakmaktadır. Bu yazımızda Nomofobi nedir? sorusuna cevap verip, aynı zamanda teknolojinin etkileri üzerinde de konuşacağız.
Teknolojinin Yararları
Teknoloji, nerede ve kiminle olursak olalım dünyayla temas halinde kalmamızı sağlayarak ilişkilerimizi güçlendirmemize yardımcı olur. Aynı zamanda mesajların ve dosyaların teslimatını dijital ortamdan sağladığı için kağıt ve diğer masrafları ortadan kaldırmaktadır. Kısacası teknoloji, insanlar arasındaki iletişimi mümkün kılmakta; e-posta, anlık mesajlaşma, Skype, sosyal medya vb. yollarla dünyanın her yerinden insanlarla iletişim kurmanıza yardımcı olmaktadır
Çocuklar çok fazla teknoloji kullandıklarında, hayal güçlerini kullanmak ya da materyal hakkında derinlemesine okumak ve düşünmek için yeterli zamanları olmaz, bilgiyi bulurlar, ancak hatırlayamayabilirler, sosyal becerilerini ve duygusal tepkilerini geliştirme konusunda zorluk çekebilirler.
Teknolojinin Zararları
İşyeri gibi normal günlük yaşamda, insanlarla ve sosyal aktivitelerde diğer insanlarla temas eksikliği ile karakterize edilen sosyal izolasyona yol açabilir.
Klavyeye birkaç dokunuşumuz adres ve iletişim bilgilerimizin de içinde bulunabileceği gizlilik eksikliğine neden olur. Böylece, kötü amaçlı insanların elde etmek istedikleri herhangi bir bilgiyi bulmalarına yardımcı olarak; kimlik avı, virüs ve bilgisayar korsanlığının yaygınlaşmasına neden olmaktadır. Google Haritalar’dan insanların konumlarına ve Facebook’taki hayat hikayesine kadar çoğu şey teknoloji aracılığı ile gizlilikten çıkmıştır.
Başparmakların sık sık mobil cihazlarda basılması veya çok fazla video oyunu oynaması nedeniyle ortaya çıkan ve tekrarlayan zorlanmalar baş parmaklarda tendinite neden olabilir. Tendinit rahatsızlığı eklem çevresinde oluşan iltihaplanmadır.
En önemlisi teknolojinin vücudumuzu etkilemesidir. Cihazlara baktığınızda boyun ve baş ağrısı, bulanık görme ve migren ağrıları ortaya çıkmakta ve göz yorgunluğu da baş ağrısına neden olabilmektedir. Ayrıca aşırı kullanımdan önce bulunmayan fazladan bir stres tabakasına neden olmaktadır.
Cihazlarınızı kapatmadığınızda, bilgisayarları açtığınızda, mobil cihazların şarj edildiğinde, televizyonların takılı kalmasında ve tüm ileri teknoloji oyuncaklarının kullanılmasında daha yüksek bir enerji tüketimine neden olur. Bu yüzden sera gazı emisyonlarına sebep olmaktadır.
Ayrıca teknoloji, empati eksikliğine neden olur. Video oyunları, TV, filmler ve YouTube’da sürekli şiddet içeren sahneler akışı, insanların her türlü yıkıma karşı duyarsızlaştırılmalarına neden olmaktadır.
Bilgisayarınıza ve cihaz ekranlarına bakarak gözlerinizi zorladığınızdan, insanların yaşamlarında çok daha erken gözlüğe ihtiyaç duyarlar. Kulaklıkları ve kulak uçlarını kullanmak insanların zamanla işitme kaybına neden olabilir. Ayriyeten kullanılan kulak içi kulaklıkları kulak içi hijyen açısından hiç sağlıklı değildir.
Nomofobi Nedir?
Nomofobi nedir? Nomofobi, sanayileşmiş ülkelerde her yerdedir. Bu terim, Birleşik Krallık Postanesi tarafından 2010 yılında yapılan bir araştırmada “cep telefonu olmama fobisi” ifadesinin kısaltmasıdır. Postane, cep telefonu kullanıcılarının yaşadığı kaygılara bakmak için bir araştırma kuruluşu olan YouGov’u görevlendirmiştir. Çalışma, İngiltere’deki cep telefonu kullanıcılarının yaklaşık yüzde 53’ünün “cep telefonlarını kaybettikleri, bataryaları veya kredileri bittiğinde ya da şebeke kapsama alanı bulunmadığında” endişeli olduklarını tespit etti.
Çalışma, erkeklerin yaklaşık yüzde 58’inin ve kadınların yüzde 47’sinin fobiden muzdarip olduğunu ve yüzde 9’unun cep telefonları kapalıyken strese girdiğini tespit etmiştir. Çalışma 2.163 kişi kapsamında tamamlanmıştır. Ankete katılanların yüzde elli beşi, cep telefonlarını kullanamadıkları zaman endişelenmelerinin ana nedeni olarak arkadaşları veya aileleri ile iletişim halinde olmaları gerektiğini öne sürmüştür. Çalışma, ortalama nomofobi vakasının neden olduğu stres düzeyini, ortalama bir insanın diş doktoruna giderken ve düğün günündeki sahip olduğu olduğu gerginlik düzeyi ile eşdeğer tutmaktadır.
Telefon Nasıl Sağlıklı Kullanılır?
Dünya Sağlık Örgütü, cep telefonların insan sağlığına olan zararını her geçen gün vurgularken, bu akıllı ipuçları cep telefonunuzu kullanmayı daha güvenli hale getirebilir.
- Bir kulaklık kullanın. Kulaklıklar, Environmental Working Group’a (EWG) göre konuşma sırasında cep telefonlarından daha az radyasyon yayar ve cep telefonunuzu kafanızdan uzak tutarlar. Bir radyasyon kaynağından ne kadar uzaktaysanız, o kadar az zararını görürsünüz.
- Yapabildiğiniz zaman mesajlaşın. EWG, sürekli mesajlaşan gençlerinizin bir şeye dayandığını gösteriyor: Cep telefonları, konuştuğunuz zamana kıyasla mesaj attığınızda daha az enerji kullanır ve daha az radyasyon yayar. Ayrıca mesajlaşma radyasyon kaynağını beyninizden uzak tutar.
- Bir bağlantıyı sürdürmekte zorlanıyorsanız, aramayı bekletin ve daha iyi bir hizmet alana kadar bekleyin. Telefonunuzda daha az sinyal çubuğu olduğunda, bağlanmak için daha çok çalışması gerekir ve bu nedenle daha fazla radyasyon yayar.
- Telefonu kulağınızdan olabildiğince uzak tutun. EMF-Health.com, telefonu kulağınıza getirmeden önce aramanın bağlanmasını beklermenin, bu da radyasyona maruz kalmayı en aza indirdiğini belirtmiştir. Ve konuştuğunuzda, telefonu kulağınızdan uzağa doğru eğin ve dinlerken yaklaşın. Bunun sebebi, Houston’daki Rice Üniversitesi’nde elektrik ve bilgisayar mühendisliği profesörü yardımcısı olan Lin Zhong, radyasyon seviyelerinin “bir cep telefonu sinyaller aldığında sinyal almadığından çok daha fazla olduğunu” belirtmesidir.
Bu yazımızda Teknolojinin Etkileri nedir? cevabını vermek istedik. Ayrıca Nomofobi nedir? sorusuna da yanıtlamaya çalıştık. Benzer başlık olarak Sağlıklı Bilgisayar Nasıl Kullanılır? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Görüşmek üzere..