Powerpoint Uygulama Örnekleri #1 – RENKLER
Powerpoint programı, Microsoft Office ailesinin en sevilen ve popüler uygulamalarından birisidir. Bir Sunu yazılımı olan Microsoft Powerpoint ile, sunumlarınızda size yardımcı görseller, dijital içerikler yaratabilirsiniz. Powerpoint Uygulama Örnekleri serimiz birkaç yazı ile devam edecek. Bu yazımızda Renkler ile ilgili çok eğlenceli bir sunu hazırlayacağız. İçeriği ve uyguladıklarımız bakımından Powerpoint programının temel birçok noktasına değineceğiz. Eğlenceli olması dileği ile, hemen başlayalım.
1- Sunu ve slayt arasındaki fark nedir?
Powerpoint programı ile slaytlardan oluşan bir sunu hazırlayacağız. Sunu ve slayt arasındaki fark ve ilişkiye değinecek olursak, Sunu slaytlardan oluşur. Başka bir deyişle, sununun her bir ekran/sayfasına slayt denir. Yukarıdaki Powerpoint programını açtığımızda hızlı bir başlangıç için otomatik oluşan sunumuzda sadece bir slayt var.
2- Başlık Slaytı Oluşturma
Başlık için RENKLER, alt başlık için ise şu düşündürücü soruyu sorunuz. Bir Rengi Nasıl Tanımlarsınız? Sunularınızda başlangıçta bu tür merak uyandırı sorular sorabilirsiniz. Kişiler, sizin yaptığınız sunuya odaklanırlar, ortamdaki sessizliği sağlamanızda da yardımcı olacaktır.
3- Tasarım Menüsünden Bir Tasarım Seçmek
Powerpoint’in en eğlenceli yanlarından birisi, farklı tasarımları tek bir tıkla uygulayabiliyor olmanızdır. Tasarım menüsünden hemen bir tasarım seçin. Tasarım listesini alt okuna tıklayarak daha da genişletebilirsiniz.
4- İki İçerik Slaytı Oluşturmak
Giriş menüsüne geri gelin ve Yeni Slayt yazısına butonuna tıklayarak farklı slayt şablonlarını gösteren menüyü açın. Buradan İki İçerik şablonunu seçin. Çünkü hem sağ hem de sol tarafa farklı iki içerik ekleyeceğiz.
5- Slayt İçeriği Oluşturma ve Resim Ekleme
Sol tarafa şunları yazınız.
- Bir nesneyi tanımlamak için bir nesneyle karşılaştırmak gerektiğini fark ettiniz mi?
- Bu mavinin özel bir adı var ve ressamının adını almış. EYCK Mavisi.
Sağ tarafa EYCK Mavisine örnek vermek istiyoruz. Jan Van Eyck’in Arnolfini Düğünü “Arnolfini Wedding” isimli tablosunun resmini buraya ekleyeceğiz. Aşağıdaki resmi sağ tıklayıp bilgisayarınıza indirebilirsiniz. Daha sonra sağ bölümdeki Resim Ekle düğmesine tıklayarak bilgisayarınızdan bu dosyayı seçin ve Ekle düğmesine tıklayın. Bu tablo, detayları ile gerçekten muhteşem bir eser.
6- Slayta Bir Şekil Eklemek
Ekle menüsünden Şekiller‘e tıklayın. Burada birçok farklı şekil seçeceğimiz mevcut. Biz EYCK Mavisi yazısından İtalyan tüccar Giovanni Arnolfini’nin karısı Giovanna Cenami’nin koluna giden bir ok çizeceğiz.
Bu oku daha sonra aşağıdaki boyutlandırma ve açı değiştirme düğmeleri ile istediğiniz boyut ve yöne ayarlayabilir, sürükle bırak yaparak doğru konumuna taşıyabilirsiniz.
7- Powerpoint Uygulama Örnekleri – Başlık ve İçerik Slaytı Oluşturmak
Giriş Sekmesi Yeni Slayt düğmesinden bu sefer Başlık ve İçerik şablonunu seçin. İstediğimiz sadece yukarıda bir başlık ve altta içerik yazabileceğimiz tek bir kutucuk.
Renkler başlığını ve alt tarafa da “Renkler iki kategoride sınıflandırılırlar” yazısını ekleyin. Enter tuşu ile alt satıra geçin. Bu sefer istediğimiz aynı hizada değil, biraz içeriden yazmaya devam etmek. Bunun için TAB (Sekme) tuşuna basın. (Caps Lock tuşunun hemen üzerindeki) Bu, bulunduğunuz satırı biraz içeri alacaktır.
Buraya da şu iki satırı ekleyin.
- Birincil ve ikincil renkler
- Sıcak ve Soğuk renkler
8- Şekil Dolgusu İçin Farklı Bir Renk Seçmek
Tekrar Giriş menüsünden Başlık ve İçerik yeni slaytı oluşturun. Bu sefer başlık için “Birincil Renkler” ekleyin.
İçerik bölümüne;
- Ana renkler diye de bilinirler.
- 3 tane birincil renk vardır. Kırmızı, sarı ve mavi
yazısını ekleyin.
3 tane de temel şekillerden çizeceğiz. Ekle->Şekiller menüsünü daha önce kullanmıştık. Bu sefer Dikdörtgeni seçin. Tam bir kare çizmek istiyoruz. Çizim yaparken Shift tuşuna basılı tutarsanız en boy oranı sabit kalacaktır. Sonra elipsi seçip Shift tuşuna basarak çizip yapın ve daireyi oluşturun. Sonra da üçgeni seçip Shift tuşuna basarak da eşkenar üçgeni oluşturun.
Bir şeklin üstüne tıkladığınız zaman üst tarafta “Çizim Araçları” menüsünün belirdiğini farkettiniz mi? Direk bu menüyü açmak için kısa yol olarak şekle çift tıklayabilirsiniz.
Şekil dolgusundan temel renklerimizi, Kırmızı, sarı ve maviyi teker teker kare, daire ve üçgen için belirleyin.
9- Powerpoint Uygulama Örnekleri – Farklı Şekiller Çizmek![]()
Hemen yine yeni bir Başlık ve İçerik slaytı oluşturun ve İkincil Renkler başlığını yazın.
Aşağıya ise şunları yazıyoruz.
- Birincil renklerin karışımı ile elde edilirler.
- Ara renkler diye de bilinirler.
Şimdi Ekle->Şekiller menüsünden istediğiniz 3 şekli çizmekte özgürsünüz. Ayrıca Şekil Dolgusu olarak da istediğiniz renkleri belirleyebilirsini, çünkü bunlar ikincil renkler..
10- Bir Şekli Çoğaltmak
Powerpoint Uygulama Örnekleri yazımızın ilk yazısını umarız bu bölüme kadar zevkle takip ettiniz. Şimdi yeni slaytı oluşturun. Sıcak ve Soğuk renkleri ise tek bir başlıkta tanıtacağız.
İçerik bölümüne şunları yazın.
- Sıcak renkler kırmızı ve sarıdır,
- Soğuk renkler ise yeşil ve mavi
Sıcak ve soğuk renklerin her birini aynı şekille tanıtacağız.
Kırmızı ve sarı için bir şekil çizin. Şekil dolgusunu Kırmızı yapın. Sonra bu şekle sağ tıklayarak Kopyala seçeneğine tıklayın. Hemen yine şeklin üstüne sağ tıklayarak bu sefer Yapıştırma Seçenekleri’nden Yapıştır’ı seçin. Aynı şekilden bir tane daha elde ettik. Bu şeklin rengini de sarı yapın.
Aynı işlemleri farklı bir şekil seçerek soğuk renkler için de tekrarlayınız.
11- Slayt Geçişi Belirlemek
Bir slayttan diğer slayta geçerken küçük bir animasyon, görsellik açısından faydalı olacaktır. Bunun için Geçişler menüsüne gelin ve bir geçiş animasyonu belirleyin. Buradan yaptığınız seçimler, sadece bulunduğunuz slaytı etkileyecek, sunudaki tüm slaytlara etki etmeyecektir. Tüm slaytlara bu geçiş animasyonunu belirlemek için aynı menüde bulunan Tümüne Uygula düğmesine tıklayın.
12- Animasyon Eklemek
Şimdi Animasyonlar sekmesine gelin. Burada dikkat etmeniz gereken şey, bir animasyon eklemek için öncelikle o nesneyi seçmeniz (üzerine tıklamanız) gerektiğidir. Eğer bir nesneyi seçmemişseniz, burada hiçbir seçim yapamazsınız.
İkinci slaytımızdaki okun üzerine tıklayın ve Animasyonlar açılır menüsüne tıklayın.
Buradan herhangi bir Giriş efektini seçin.
13- İki Animasyonu Aynı Anda Başlatmak
Sol taraftaki Slaytlar bölümünden birinci slaytımıza tıklayın. Burada da küçük bir animasyon yapacağız. Bunun için öncelikle aşağıdaki fırça resmini sağ tıklayarak bilgisayarınıza kaydedin. Bu resmi Ekle->Resim adımlarını izleyerek slayta ekleyin ve tam olarak R harfinin üzerine resimdeki gibi konumlandırın.
Burada yapmak istediğimiz animasyon, fırçayı sağa doğru hareket ettirmek ve aynı anda Renkler başlığını da dalgalandırmak.
Şimdi Fırçanın üzerine tıklayın ve Diğer Hareket Yolları animasyonlarından Sağ’ı seçin.
Şimdi Renkler başlığının animasyonunu ekleyelim. Renkler başlığına tıklayın ve Vurgu başlığından Dalga efektini seçin.
Şimdi bu iki öğemiz için iki farklı animasyonumuz var. Tek yapmamız gereken, ikisini de aynı anda başlatacak ayarı yapmak. Bunun için Animasyon Bölmesi düğmesine tıklayın. Sağ tarafta animasyon bölmesi açılacaktır. Buradan en alttaki 2 numaralı animasyona sağ tıklayın. Açılan menüden Önceki İle Başlat seçeceğini seçin. Artık bu iki animasyon aynı anda oynatılacaktır.
Powerpoint Uygulama Örnekleri yazımız ile yaptığınız bu örnekte, isterseniz her bir animasyonun sürelerinde değişiklikler yaparak daha uyumlu bir animasyon elde edebilirsiniz.
14- Son Sözler
Bu Powerpoint Uygulama Örnekleri serimizin ilk yazısında size Powerpoint programının temel bileşenleri öğreten eğlenceli bir uygulama yapmaya çalıştık. Umarız faydalı olmuştur. Yorumlarınızı eklemeyi unutmayın ve Pomodoro Tekniği Nedir? başlıklı yazımızı da okumayı unutmayın.
Görüşmek üzere…
hocam paylaşım için teşekkürler. bir sorum olacaktı; power point sunusu mu etkili olur yoksa power point slayt gösterisi mi? cevap için şimdiden çok teşekkürler.