Sağlıklı Bilgisayar Nasıl Kullanılır?

1 1.337

Bilgisayar kullanırken sandalyeye oturur, sadece gözlerimizle ekrana bakar ve ellerimizle klavye ve fareyi kullanırız. İnsanlar genellikle bilgisayar kullanmanın kısmen az hareket içermesinden dolayı insan sağlığı ile olan bağlantısını kuramamakta ve sağlığı bozabilecek bir durum olmadığını düşünmektedir. Aslında bilgisayar kullanma şeklimiz, sağlığımız için kritik öneme sahiptir. Sağlıklı bilgisayar kullanma konulu bu yazımız, uygulaması kolay ama etkisi büyük ipuçları içeriyor.

1- Sık Sık Mola Verin

Sık sık mola vermek hem beden sağlığınız hem de zihinsel olarak yaptığınız işe odaklanabilmeniz açısından faydalı olacaktır. Bilgisayar başından kalkmanız, vücudunuzdaki kan akışının hızlanmasına neden olacaktır. Bu nedenle de gün ilerledikçe daha az yorgunluk hissedeceksiniz. Aslında bir başka yazımızın konusu olacak olan, temelde işe odaklanmanızı sağlama amacı güden Pomodoro tekniği dolaylı yoldan da olsa sağlıklı bilgisayar kullanmanızı sağlıyor. Pomodoro tekniğinden kısaca bahsedecek olursak, her 25 dakikada bir 5 dakikalık mola vererek sizi verimli tutan bir yöntemler bütünü diyebiliriz.

2- 20 Dakikada 20 Saniye Kuralı

Bu kural ise her 20 dakikada bir, 20 saniye boyunca, 20 metre uzaktaki bir nesneye bakıp gözlerinizi dinlendirmenizi tavsiye ediyor. Farkında olmasak da gözlerimizi hemen dibimizdeki ekrana bakarken daha az kırparız. Bu göz kuruluğuna yol açar ve göz sağlığımızı da tehdit eder. 20 Kuralı, göz sağlığınız için dikkat etmeniz gereken temel tekniklerden birisi.

3- Doğru Sandalyenin Önemi

Sağlıklı bilgisayar kullanımı için doğru sandalyeyi doğru bir şekilde kullanmak tahmin ettiğinizden daha fazla öneme sahip. İnsan vücuduna uygun, ne çok yumuşak ne de çok sert olan bir sandalye iyi bir çözüm olacaktır. Çok yumuşak bir sandalye aşırı rahatlık ve beraberinde rehavet getirebilir. Çok sert bir sandalye ise hemen sizi yorar. Orta sertlikte bir sandalye -sık sık molalar vereceğiniz için- beraberinde bir problem getirmeyecektir.

Sağlıklı bir şekilde bilgisayar karşısında nasıl oturulur

Sandalyedeki oturuş pozisyonunuz ise hem dirseklerde hem de dizlerde 90 derecelik bir kırılma ile olmalı. Bunu ayarlamak için sandalye yüksekliğinizi ayarlamanız gerekir. Eğer ayarlanamayan sandalyede oturuyorsanız ve sonuçta masa yüksekte kalıyorsa, en kısa zamanda farklı bir çalışma ortamı düzenlemenizi tavsiye ederim. Dirseklerinizi masaya koyarak çalışmak zorunda kaldığınızda, zamanla omuzlarınızda ağrılar oluşabilir.

4- Sağlıklı Bilgisayar Kullanımı için Ekran (Monitör) Nasıl Olmalı

Ekranın üstü ile gözünüz her zaman aynı hizada olmalıdır. Ekrana aşağıdan ya da yukarıdan hiçbir zaman bakmayın. Bu ayarı yaptıktan sonra, sandalye yüksekliğinizi ayarlayın ve yukarıdaki paragrafta bahsettiğimiz gibi, dirsek ve dizlerinizde 90 derecelik bir açı yakalayın.

Ekran ile ilgili bir diğer önemli konu ise, görüntüsü bozuk ekranda hiçbir zaman çalışmamanız. Bazen kablo arızasından ya da yanlış ekran çözünürlüğü seçiminden dolayı ekranda renk bozuklukları veya çeşitli görüntü cızırtıları olabilmektedir. Bu ekranlar gözünüzü fazlasıyla yoracağı için bu sorunları hemen çözme yoluna gidin.

5- Apple Kullanıcıları için Night Shift

Mac için Night Shift ayarları

Night Shift, akşam zamanından sabaha kadar ekrandaki beyaz renkleri sarıya yakın bir renge çeviren bir işletim sistemi özelliğidir. Bu sayede gözünüzün daha az yorulmasını amaçlayan bu küçük seçenek, iPhone veya Mac kullanıcıları için sağlıklı bilgisayar kullanabilmek adına iyi bir seçenek olacaktır. Eğer gece vakti grafik tasarım yapmıyorsanız ve renkleri saf olarak görmemenin bir sakıncası yoksa bu seçeceğin zaman dilimini de belirleyerek her gün otomatik olarak aktif hale gelmesini ayarlayabilirsiniz.

Bu yazıda daha sağlıklı bilgisayar kullanabilmeniz için bazı başlıkları bir araya getirdim. Sağlık ile ilgili sorunların bir günde değil fakat uzun vadede ortaya çıkan sorunlar olmasından dolayı, sağlıklı bir pozisyonda ve kurallara dikkat ederek bilgisayar kullanmanın oldukça önemli olduğunu düşünüyorum. Tavsiyelerin size ve çevrenizdekilere faydalı olması dileğiyle,

Görüşmek üzere…

1 Comment
  1. Mesut says

    Yazınızda verdiğiniz bilgiler çok değerli umarım bu ciddi konuda daha fazla kişi bunun farkına varır ve tedbirini alır

Leave A Reply

Your email address will not be published.