Yapay Zeka Nedir? Popüler Yapay Zeka Uygulamaları Nelerdir?

5 346

Yapay zeka, makinelerin deneyimlerden öğrenmesini, yeni gelişmelere uyum sağlamasını ve insan benzeri işler yapmasını mümkün kılar. Bugün duyduğunuz birçok yapay zeka örneği – satranç oynayan bilgisayarlardan kendi kendini süren arabalara – yoğun bir şekilde derin öğrenme ve doğal dil işlemeye dayanıyor. Bu teknolojileri kullanarak, bilgisayarlar büyük miktarda veri işleyerek ve verilerdeki kalıpları tanıyarak belirli görevleri gerçekleştirmek için eğitilebilir. Yapay zeka nedir başlıklı bu yazımızda, sizlere bu konu hakkında derinlemesine bilgiler sunacağız. 

Yapay Zeka Tarihi

Yapay zeka terimi, 1956’da icat edildi, ancak artan veri hacimleri, gelişmiş algoritmalar ve bilgi işlem gücü depolamasındaki gelişmeler sayesinde bugün daha popüler hale geldi.

1950’lerde yapılan ilk yapay zeka araştırmaları problem çözme ve sembolik yöntemler gibi konuları araştırdı. 1960’lı yıllarda ABD Savunma Bakanlığı bu tür çalışmalara ilgi duydu ve temel insani akıl yürütmeyi taklit etmek için bilgisayarları eğitmeye başladı. Örnek olarak, DARPA (Bir araştırma projeleri ajansı)  1970’lerde sokak haritalama projelerini tamamladı. Ve DARPA, Siri, Alexa veya Cortana’nın ev isimlerinden çok önce, 2003’te akıllı kişisel asistanlar üretti.

Bu erken çalışma, insan yeteneklerini tamamlamak ve güçlendirmek için tasarlanabilecek karar destek sistemleri ve akıllı arama sistemleri de dahil olmak üzere bugün bilgisayarlarda gördüğümüz otomasyon ve biçimsel akıl yürütmenin önünü açtı.

Hollywood filmleri ve bilim kurgu romanları yapay zekayı dünyayı ele geçiren insan benzeri robotlar olarak tasvir ederken, yapay zeka teknolojilerinin şu andaki evrimi o kadar korkutucu ya da o kadar da akıllı değildir. Bunun yerine, yapay zeka her sektörde birçok özel fayda sağlamak için gelişti.

Yapay Zeka Nasıl Kullanılır? Yapay Zeka Nedir?

Her sektörün yapay zeka yetenekleri için yüksek bir talebi vardır – özellikle yasal yardım, patent araştırması, risk bildirimi ve tıbbi araştırma için kullanılabilecek soru yanıtlama sistemleri bunların başlarında yer alan sektörlerdir. Yapay zekanın diğer kullanımları:

Sağlık hizmetleri

Yapay zeka uygulamaları kişiselleştirilmiş tıp ve X-ışını okumaları sağlayabilir. Kişisel sağlık asistanları, yaşam koçu gibi davranarak, haplarınızı almanızı, egzersiz yapmanızı veya daha sağlıklı beslenmenizi hatırlatır.

Perakende

Yapay zeka, kişiselleştirilmiş öneriler sunan ve satın alma seçeneklerini tüketiciyle tartışan sanal alışveriş yetenekleri sunar. Yapay zeka ile stok yönetimi ve saha düzenleme teknolojileri de geliştirilecektir.

İmalat

Yapay zeka, ardışık verilerle kullanılan belirli bir derin öğrenme ağı türü olan tekrarlayan ağları kullanarak beklenen ekipmanı ve beklenen yükü tahmin etmek için bağlı fabrika verilerini analiz edebilir.

Bankacılık

Yapay Zeka insan çabalarının hızını, hassasiyetini ve etkinliğini arttırır. Finansal kurumlarda, yapay zeka teknikleri, hangi işlemlerin sahte olacağını belirlemek, hızlı ve doğru kredi puanlaması benimsemek ve manuel olarak yoğun veri yönetimi görevlerini otomatikleştirmek için kullanılabilir.

Yapay Zeka ile birlikte çalışmak

Yapay zeka nedir sorunun cevabını verdik. Peki yapay zeka ile birlikte çalışmak nasıldır? Yapay zeka bizi değiştirmek için burada değildir. Yeteneklerimizi arttırmak ve yaptığımız işte bizi daha iyi yapmak için buradadır. Yapay zeka algoritmaları insanlardan farklı öğrendiklerinden, çevrelerine farklı bakarlar. Bizden kaçan ilişkileri ve kalıpları görebilirler. İnsan ve yapay zeka ortaklığı birçok fırsat sunuyor. Yapay zeka ile olan işbirliğimizin yararları:

  • Analitiği, henüz yeterince kullanılmadığı endüstrilere ve etki alanlarına getirme
  • Bilgisayarla görme ve zaman serisi analizi gibi mevcut analitik teknolojilerin performansını arttırma
  • Dil ve çeviri engelleri dahil, ekonomik engelleri yıkma
  • Mevcut yetenekleri arttırma ve yaptığımız işte bizi daha iyi hale getirme
  • Bize daha iyi vizyon, daha iyi anlama, daha iyi hafıza ve çok daha fazlasını sağlama

Yapay zeka kullanmanın zorlukları nelerdir?

Yapay zeka her sektörü değiştirecek, ancak bunun için öncelikle sınırlarını anlamamız gerekiyor.

Yapay zekanın ilke kısıtlaması, verilerden öğrenmesidir. Bilginin dahil edilebileceği başka bir yol yoktur. Bu, verilerdeki herhangi bir yanlışlığın sonuçlara yansıyacağı anlamına gelir. Ve herhangi bir ilave tahmin veya analiz katmanının ayrıca eklenmesi gerekir.

Günümüzün yapay zeka sistemleri, açıkça tanımlanmış bir görev yapmak için eğitilmiştir. Poker oynayan sistem dama veya satranç oynayamaz. Sahtekarlığı tespit eden sistem araba kullanamaz veya size yasal tavsiyeler veremez. Hatta, sağlık bakım sahtekarlığını tespit eden bir yapay zeka sistemi vergi sahtekarlığını veya garanti tazminat talepleri sahtekarlığını doğru bir şekilde tespit edememektedir.

Başka bir deyişle, bu sistemler çok çok uzmanlaşmıştır. Tek bir göreve odaklanmakta ve insanlar gibi davranmaktan çok uzaklardır.

Aynı şekilde, öz-öğrenme sistemleri özerk sistemler değildir. Filmlerde ve TV’de gördüğünüz hayal gücü yapay zeka teknolojileri hala bilim kurgu ürünleridir. Ancak günümüzde, karmaşık görevleri öğrenmek ve belirli görevleri mükemmelleştirmek için sorgulayabilen bilgisayarlar oldukça yaygın hale gelmektedir.

Bu yazımızda yapay zeka nedir? sorusunun cevabını ve detayları hakkında sizi bilgilendirmek istedik. Bilişim Teknolojilerinin Kullanıldığı Alanlar başlıklı yazımız da okuyabilirsiniz.

Görüşmek üzere..

5 Comments
  1. deniz says

    Yapay zeka konusunda çok iyi bir yazı olmuş.

  2. Mehtap says

    Yapay Zeka dedikleri şey ileride bizi ele geçirir mi acaba

  3. Bir cisim yaklaşıyor says

    Ne ayak

  4. Makineler Geliyorreee says

    Makineler harcayacak bizi

Leave A Reply

Your email address will not be published.