Yazılım Nedir?
Bilişim teknolojilerinde donanım ve yazılım birbirleri ile etkileşim içindedir. Güçlü bir bilgisayar sistemi için güçlü bir donanıma ihtiyaç duyduğumuz kadar güçlü de bir yazılıma da ihtiyaç duyarız. Peki Yazılım Nedir? Sorunun cevabı ve detayları işte bu yazımızda olacak.
Yazılım Nedir? Yazılım ve Donanım İlişkisi Nasıldır?
Bilgisayar, kullanıcının etkileşimde bulunduğu bir donanımdır. Peki bu etkileşim nasıl sağlanır? İşte “Yazılım Nedir?” Sorusunun cevabı burada veriliyor. Yazılım, bizi donanımla buluşturur. Donanımı yazılım sayesinde kullanabiliriz. Yazılım sayesinde donanımın özellikleri kullanıma açılır. Yazılım sayesinde bilgisayar, telefon, tablet, oyun konsolu, medya oynatıcıları vb. cihazlarla etkileşim kurabiliriz. Genel bir tanım yapacak olursak, kullanıcı ve donanım arasında yer alan ve donanımı kullanmamızı sağlayan kodlardır.
Donanım nedir? başlıklı yazımızda da belirttiğimiz gibi, elle tutulan gözle görülebilen, yani somut olan tüm bilgisayar parçalarına donanım deriz. Yazılımı ise elimizde tutamayız. O sadece bilgisayar hafızasında saklanmış bilgisayar kodlarıdır.
Bilgisayardan veya kullandığımız diğer cihazlardan beklentimiz, kullanmak için güç düğmesine bastığımız anda açılması ve bizi bir sistemin karşılamasıdır. Dosyalarımızı yönetmek isteriz, farklı işlerimizi halletmek isteriz. Eğer bu olmasaydı, bilgisayarın veya kullandığımız herhangi bir cihazın bir kaldırım taşı kadar bile değeri olmazdı. Çünkü bilgisayar ile bir etkileşimde bulunmamız gerekir. İşte bu önemli görevi yazılım yerine getirmektedir.

Yazılım Çeşitleri Nelerdir?
Yazılımları iki kategoride inceleyebiliriz. Birincisi, işletim sistemleri, diğeri ise uygulamalar (programlar).
İşletim Sistemi Nedir?
Bir cihazın açılmasını ve kullanıcı ile etkileşim kurmasını sağlayan temel yazılım işletim sistemidir. Bir cihazı kullanabilmemiz için öncelikle işletim sistemine ihtiyacımız vardır. Bilgisayarlar, tabletler, telefonlar, oyun konsolları, akıllı tvler, akıllı saatler işletim sistemi sayesinde insanlar tarafından kullanılabilirler.
İşletim Sistemi Çeşitleri Nelerdir?
Bilgisayarlar için: Windows, MacOS, Linux
Mobil cihazlar için (Telefon, tablet): Android, iOS
Akıllı Saatler için: watchOS, Tizen
Akıllı TVler: Android

Doğru donanımı doğru yazılımla kullanmak önemlidir. Güçlü bir anakart, işlemci, hızlı bir sabitdisk ve fazlaca RAM’den oluşan bir bilgisayarınız olduğunu düşünün. Böyle bir bilgisayarda çok eski bir işletim sistemini olan Windows XP’yi kullanamayız. Çünkü bu donanımları üreten üreticiler eski bir işletim sistemine olan desteği kaldırmış olabilirler. Ayrıca çok eski bir donanıma da çok güncel bir işletim sistemini veya yazılımı yükleyemeyebiliriz. Çünkü eski donanım yeni ve güçlü bir yazılımdaki kodları çalıştıracak kadar yeter güce sahip değildir. Donanımımızın gücüne göre kullanacağımız işletim sistemi ve yazılımları belirlemeliyiz. Bu nedenden ötürü grafik tasarımcılar veya 3D çizim yapanlar güçlü bir donanıma ihtiyaç duyarlar. Ama sadece internete girip, film izlemek için de çok güçlü bir bilgisayara boş yere para vermek istemeyiz.

Uygulama Nedir? Program Nedir?
Uygulamalar ya da programlar, işletim sistemi gibi bilgisayarı yönetmekten çok kullanıcının ihtiyaçları için ortaya çıkarılmış yazılımlardır. Her bir ihtiyaç ve fonksiyonellik için farklı yazılımlar geliştirilmektedir. Yazılımlar, dünya çapında büyük veya küçük yazılım firmaları ya da bireysel olarak çalışan bilgisayar programcıları tarafından yazılmaktadır. Örnek verecek olursak, Adobe firması dünyaca ünlü Photoshop yazılımını geliştirmektedir. Microsoft firması Microsoft Office yazılımlarını geliştirmektedir. Google, Chrome internet tarayıcısını geliştirmektedir. Sadece bilgisayarda kullandıklarımız değil, mobil cihazlarımıza uygulama dükkanlarından indirdiğimiz her bir uygulama da bir yazılımdır.

Spotify Nedir? başlıklı yazımızda son yılların popüler müzik uygulamasını incelemiştik. Bu yazımızı da okumadan geçmeyin.
Görüşmek üzere…
Yazılım ve donanım bilişim sınavlarında çok sık çıkıyor, inşallah sayenizde yüksek not alırım.
cok iyiymiş tesekurller